Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υπό το φόβο πιέσεων στα ίδια με πέρσι έκλεισε το πρόβειο στην Ήπειρο

Υπόγειες διεργασίες που διαμορφώνουν συνθήκες πίεσης στις τιμές παραγωγού για το πρόβειο γάλα εν όψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, με την πρώτη επίσημη συμφωνία να απηχεί κατά βάση τη βούλησης της γαλακτοβιομηχανίας να «χαμηλώσει» σε έναν βαθμό τον πήχη.

Του Γιάννη Πανάγου

Έτσι η τιμή 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα και 1,00 ευρώ για το γίδινο, την οποία ανακοίνωσε επίσημα η ΕΑΣ Ιωαννίων, μετά από συμφωνία με τη γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος, απηχεί κατά κάποιο τρόπο τα περιθώρια εντός των οποίων προτίθενται να κινηθεί φέτος η πλευρά της μεταποίησης.

Οι πληροφορίες θέλουν την εν λόγω συμφωνία να αφορά σε μια συνολική ποσότητα γάλακτος που δεν ξεπερνά τους 2.000 τόνους. Με δεδομένο ωστόσο ότι στην προκειμένη περίπτωση κινείται στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με την αντίστοιχη που είχε υπογράψει ο εν λόγω συνεταιρισμός πριν από ένα χρόνο, με άλλη βέβαια επιχείρηση τυροκομικών (Μπέλας), αφήνει περιθώρια για περισσότερες της μιας ερμηνείες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τόνο της αγοράς θα δώσουν και φέτος οι μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί παραγωγών στο συγκεκριμένο κλάδο, όπως είναι Γάλα Ελάςς της Ελασσόνας και ο Συνεταιρισμός «Φάρμες Λιβαδίου» στο Λιβάδι Ολύμπου. Σημειωτέον ότι πριν από λίγο καιρό ο τελευταίος είχε προσφορά από γαλακτοβιομηχανία με την οποία συνεργάζονταν στενά για πολλά χρόνια και η οποία έδινε τιμή για το πρόβειο γάλα στο 1,80 ευρώ το κιλό. Χωρίς να είναι γνωστό αν η συγκεκριμένη προσφορά ισχύει σήμερα, το ενδιαφέρον που υπάρχει για το γάλα του εν λόγω συνεταιρισμού (προσεγγίζει τους 10.000 τόνους) συνιστά δέλεαρ για πολλές γαλακτοβιομηχανίες.

Παράλληλα το γεγονός ότι στη Θεσσαλία έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρος του ζωικού κεφαλαίου, θεωρητικά αυξάνει τον ανταγωνισμό της γαλακτοβιομηχανίας και ενισχύει τη θέση των παραγωγών που είναι σε θέση να εγγυηθούν ποσότητα και ποιότητα πρώτης ύλης.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Συνεταιρισμού Ιωαννίνων έχει ως εξής:

Ενόψει της νέας Γαλακτοκομικής περιόδου, ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΕΝΩΣΗ αγροτών», μετά από διαπραγμάτευση για την διάθεση τόσο του συμβατικού όσο και του βιολογικού αιγοπρόβειου γάλακτος της Ομάδας Παραγωγών του Συνεταιρισμού, επέλεξε να συνεργαστεί για την γαλακτοκομική περίοδο 2022 -2023 με την γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ.

Οι τιμές διάθεσης οι οποίες συμφωνήθηκαν ανέρχονται στο 1,60 ευρώ το κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα και στο 1,00 ευρώ το κιλό για το συμβατικό γίδινο γάλα.

Οι παραπάνω τιμές προσαυξάνονται 0,02 λεπτά αντίστοιχα για το βιολογικό γάλα.

Ο Γ.Α.Σ.Ι θα συνεχίσει παράλληλα την στήριξη των μελών του προμηθεύοντας αυτούς με ζωοτροφές άριστης ποιότητας αλλά και παρέχοντας επιστημονική στήριξη τόσο για την διατροφή και την υγιεινή του ζωικού κεφαλαίου.

Κοινή πεποίθησή μας είναι η ενδυνάμωση της ομάδας των αιγοπροβατοτρόφων του Συνεταιρισμού με την είσοδο και νέων παραγωγών προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα εισκόμισης γάλακτος, κάτι το οποίο θα αυξήσει την διαπραγματευτική μας ικανότητα πάντα προς όφελος των παραγωγών.

 

Για τον Γ.Α.Σ.Ι “ΕΝΩΣΗ αγροτών”

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

Θεοχάρης  Λιούρης

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...