Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Φέτα τρίμηνης ωρίμανσης και μετά βουτιά σε οινολάσπες, ξάφνιασε την Ελασσόνα

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για το ψωμί από οινολάσπες, για δυσεύρετα σκληρά τυριά από τις Κυκλάδες, καλυμμένα με οινολάσπες και εξαιρετικές αντοχές εκτός ψυγείου.

Θα έλεγε κανείς πως ήταν θέμα χρόνου ένας πρώτος πειραματισμός με το σήμα κατατεθέν των ελληνικών τυριών, τη Φέτα. Η πρώτη κίνησε έγινε, στην πρωτεύουσα όπως λένε πολλοί της Φέτας, την Ελασσόνα, όπου αυθεντική Φέτα, βυθίστηκε σε οινολάσπες βιολογικών σταφυλιών, με το αποτέλεσμα να φέρνει εκφράσεις ξαφνιάσματος σε όσους πρόλαβαν να δοκιμάσουν.

Ένα πολύ νόστιμο και πρωτοποριακό γαλακτοκομικό προϊόν, φέτα με οινολάσπες είχαν την ευκαιρία να γευτούν όσοι βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο, στο φιλόξενο χώρο του Οινοποιείου Ελασσόνας Γ. Λόλας- Γ. Φτίκας στο πλαίσιο του καλέσματος «Ψηφίζουμε Κρασί». Πρόκειται για μια συνεργασία του οινοποιείου Ελασσόνας Γ. Λόλας- Γ. Φτίκας με το τυροκομείο Γιώτσα.

Η ιδέα γεννήθηκε από τα παιδιά των δύο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, τη Δέσποινα Λόλα και τον Χαράλαμπο Γιώτσα. Η μακροχρόνια φιλία τους έφερε αυτή τη συνεργασία, δημιουργώντας ένα πολύ νόστιμο και πρωτοποριακό προϊόν. Η φέτα με οινολάσπες που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό ήταν η μεγάλη έκπληξη και προκάλεσε ελκυστικές γεύσεις σε μικρούς και μεγάλους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Χαράλαμπος Γιώτσας, τεχνολόγος τροφίμων και ο ιδιοκτήτης του Οινοποιείου, Γιώργος Λόλας, όπου έγινε η παρασκευή του καινοτόμου προϊόντος, τόνισαν ότι «η φέτα μετά την τρίμηνη ωρίμανση της τοποθετήθηκε στις οινολάσπες, αποκτώντας το χρώμα και τα αρώματα του κρασιού».

Το κόκκινο κρασί που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από βιολογικό αμπελώνα που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και η φέτα από αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής Ελασσόνας.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γιώτσα το πείραμα δείχνει ότι η φέτα με το κρασί δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό προϊόν που ανοίγει νέους ορίζοντες στην παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων με ωραία γεύση και μεγάλη αντοχή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...