Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Abisso, το νέο τυρί της Σαρδηνίας εμπλουτισμένο με θαλασσινό νερό

Ονομάζεται Abisso και είναι το μπλε τυρί της Σαρδηνίας, ένα μαλακό τυρί που προέρχεται από τη συνάντηση γάλακτος και θάλασσας γιατί για την παραγωγή του χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό στην Ολιάστρα, τη «μπλε ζώνη» της Σαρδηνίας (όπου ζουν πολλοί άνθρωποι πάνω από 100 ετών).

Ως αποτέλεσμα, το προϊόν (που συσκευάζεται από το Caseificio Silvio Boi, που λειτουργεί εδώ και 70 χρόνια) έχει «ποσοστά θρεπτικών ουσιών πολύ υψηλά χάρη στη καινοτόμο διαδικασία παραγωγής» και επίσης στοχεύει στην τοπική αλυσίδα εφοδιασμού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παραγωγοί γάλακτος λειτουργούν όλοι στην «Γη των αιωνόβιων» (σημ. Η Σαρδηνία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας).

Έπειτα υπάρχει μια λεπτομέρεια: η χρήση του θαλασσινού νερού για παραγωγή που τροποποιεί τη χημική του σύνθεση. «Όπως αποδεικνύεται από τις αναλύσεις, το προϊόν περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα μαγνησίου από ένα παραδοσιακό τυρί» διευκρινίζει η κατασκευάστρια εταιρεία. «Επιπλέον, το θαλασσινό νερό, χάρη στην παρουσία των μικρο- και μακροστοιχείων που περιέχει, είναι ένα έγκυρο υποκατάστατο του αλατιού που επιτρέπει τη μείωση της περιεκτικότητας σε χλωριούχο νάτριο και κρατάει τη διατήρηση της γεύσης του προϊόντος αναλλοίωτη». Το πείραμα είναι μέρος ενός ερευνητικού έργου (χρηματοδοτούμενο από πόρους του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης) που στοχεύει στην ενίσχυση νέων βιώσιμων παραγωγών.

«Καινοτομία σημαίνει αξιοποίηση των παραδόσεων στην παραγωγή, έρευνα για να προσφέρουμε πάντα νέα και σαγηνευτικά προϊόντα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ποιοτικές ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν θέμα να ακολουθήσουμε μια αρχική διαίσθηση που βασιζόταν στην ένωση στοιχείων που ήταν εννοιολογικά απομακρυσμένα αλλά έτοιμα να αναμειχθούν επειδή ήταν παγκοσμίως αναγνωρισμένο πως ήταν συνδεδεμένα με τη Σαρδηνία: το τυπικό μας τυρί pecorino και η μοναδικότητα της θάλασσας μας» Λέει ο Andrea Boi του γαλακτοκομείου Silvio Boi.

«Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από την ανεξερεύνητη φύση της θάλασσας μας. Αποκλίνει από τα ήδη γνωστά στάνταρ που έχουμε συνηθίσει» διευκρινίζουν οι παραγωγοί. «Το Abisso είναι το όνομα ενός τυριού ικανού να δημιουργήσει μία εμπειρία που περιλαμβάνει τις 5 αισθήσεις: γεύση, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο, μυρωδιά επειδή είναι ένα μαλακό τυρί που γεννιέται από ευγενή μπλε μούχλα. Το άγγιγμα με την φυσική του απαλότητα και τέλος η όραση με το βαθύ χρώμα που μπορεί να λάμψει μόνο με φως. Για να εμπλακεί και η ακοή σας αρκεί να αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από τις τέσσερις προηγούμενες αισθήσεις, και είμαστε σίγουροι ότι ο θόρυβος της θάλασσας της Ολιάστρας δεν θα αργήσει να φτάσει και να ολοκληρώσει αυτή την εμπειρία».

Τέλος, για την συσκευασία, ένας χειροποίητος κρυστάλλινος κύλινδρος που με τη λιτή αλλά σαγηνευτική του απλότητα αποκαλύπτει το περιεχόμενο χάρη στο φως που περνά μέσα από τις αποχρώσεις ενός απύθμενου μπλε.

Πηγή: ilsole24ore.com

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τυροκομική εταιρεία Κίσσας από το Μουζάκι Καρδίτσας απέσπασε πριν από μερικές ημέρες μια σπουδαία, διεθνή διάκριση: κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στον έγκυρο διαγωνισμό World Cheese Awards...

REPORTS

Οι γαλακτοκομικές φάρμες στην Λιθουανία ξεκινούν σιγά σιγά να χρεοκοπούν καθώς η οικονομική κατάσταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία παραμένει δύσκολη, όπως εξήγησε ο Jonas...

REPORTS

Τα World Cheese Awards είδαν ειδικούς από όλο τον κόσμο να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν τον φετινό πρωταθλητή.

REPORTS

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι διεθνείς αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων θα ανακάμψουν στα επίπεδα pre-crash φέτος», ανέφεραν διεθνείς αναλυτές γαλακτοκομικών προϊόντων στους...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...