Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Nέο βραχίονα ανάπτυξης στα συσκευασμένα γαλακτοκομικά βλέπει ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων

Έναν κλάδο δραστηριότητας, τον οποίο αναπτύσσει εσχάτως και αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω κατά το προσεχώς χρονικό διάστημα αποτελεί για τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, αυτός της ανάπτυξης και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον οποίο διατηρεί ήδη παρουσία με το ρυζόγαλο, την κρέμα βανίλια ή το πρόβειο γιαούρτι.

του Γιώργου Λαμπίρη

Επιπλέον ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε πρόσφατα να παράγει γιαούρτι από κατσικίσιο γάλα, το οποίο επί του παρόντος διατίθεται στην τοπική αγορά, με στόχο να σφυγμομετρήσει τη ζήτηση που θα έχει από τους καταναλωτές με επιδίωξη στη συνέχεια να ενταχθεί και αυτό στη γκάμα που διατίθεται στο οργανωμένο λιανεμπόριο μέσω της αποκλειστικής συνεργασίας που έχει με τα καταστήματα Σκλαβενίτη.

Αυτή την περίοδο ο Συνεταιρισμός προχωράει στην αλλαγή συσκευασίας στο αγελαδινό γάλα, η οποία είναι χάρτινη τύπου tetrapack και θα μετατραπεί σε πλαστική τύπου PET. Στο πλάνο μάλιστα του Συνεταιρισμού είναι να δημιουργήσει προσεχώς και νέες εγκαταστάσεις παραγωγής αποκλειστικά για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προαναφέραμε, τα οποία αυτή τη στιγμή παράγονται από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. «Στόχος μας μέσα από μία τέτοια κίνηση είναι να ελέγξουμε όλη την διαδικασία παραγωγής από την πρώτη ύλη έως και τη συσκευασία», επισημαίνει ο κύριος Σατολιάς.


Τρέχει συνολικές επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ

Η δημιουργία της νέας μονάδας θα ενταχθεί σε διαδικασία υλοποίησης μετά την ολοκλήρωση συνολικών επενδύσεων ύψους 7 εκατ. ευρώ που τρέχουν αυτή την περίοδο. Πρόκειται για δύο επενδυτικά προγράμματα 5 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων στο πρώτο προβλέπεται η υλοποίηση αναβαθμίσεων και η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στο τυροκομείο, στο συσκευαστήριο, στην παραγωγή βιοαερίου για την κάλυψη αναγκών του εργοστασίου σε θερμική ενέργεια αλλά και στη ζώνη γάλακτος. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα των 2 εκατ. ευρώ, ποσό 1,85 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη δημιουργία νέας μονάδας ζωοτροφών που θα παράγει ζωοτροφή σε πέλετ με στόχο την απευθείας διάθεσή της στους κτηνοτρόφους.

Ο κύριος Σατολιάς επισημαίνει ότι επί του παρόντος υφίσταται σημαντική ζήτηση από υποψήφια μέλη για την ένταξή τους στον Συνεταιρισμό, με τον ίδιο να εξηγεί η βάση μελών διατηρείται σταθερή χωρίς την προσθήκη νέων «προκειμένου να υπάρχει ορθή αναλογία πρώτης ύλης με τις ποσότητες των προϊόντων που μεταποιούμε. Σε κάθε περίπτωση έχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε τη ζώνη γάλακτος εφόσον αυτό χρειαστεί».


Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών

Αναφερόμενος στα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε επισημαίνει ότι παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες για τους παραγωγούς, δεδομένης της ανεξέλεγκτης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών. «Από την πλευρά μας μειώσαμε σημαντικά το ποσοστό κέρδους που σχετίζεται με την παραγωγή ζωοτροφών στις εγκαταστάσεις μας, σε επίπεδα κάτω των λειτουργικών μας εξόδων για να διευκολύνουμε την παραγωγική βάση», επισημαίνει ο Παύλος Σατολιάς.

Ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων το 2020

Εντός του 2020 o Συνεταιρισμός κατέγραψε ισχυρή αύξηση πωλήσεων κατά 23%, λαμβάνοντας ώθηση και από την έντονη ζήτηση που κατέγραψε ο κλάδος των τροφίμων και ιδίως μέσα από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία στο σύνολό τους κατέγραψαν άνοδο κατά περίπου 9% σε επίπεδο πωλήσεων την περασμένη χρονιά σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen.

Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων σε αριθμούς

Εισκόμιση γάλακτος 2020: ~ 20.000 τόνοι

Μόνιμα μέλη: 900 άτομα

Συνεργαζόμενοι παραγωγοί: 400 άτομα

Συνολικός τζίρος

2020: 37 εκατ. ευρώ

2019: 30 εκατ. ευρώ

Πωλήσεις φέτας: ~22 εκατ. ευρώ

Πωλήσεις ζωοτροφών: ~7 εκατ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...