Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα τυριά προέλευσης σύμβολο πολιτισμού και κινητήρια δύναμη για τον τουρισμό της Ευρώπης

Η παραγωγή τυριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε το 2024 σε ιστορικό υψηλό αγγίζοντας τους 10,85 εκατ. τόνους, με τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ να βρίσκονται σε περίοπτη θέση διατηρώντας ζωντανή την παράδοση και δίνοντας ώθηση στον τουρισμό της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα σε θέματα τυριού, Patrick McGuigan, ο οποίος είναι σύμβουλος της καμπάνιας More Than Only Food & Drink «τα σήματα προέλευσης και ποιότητας όπως τα ΠΟΠ και ΠΓΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων, αλλά και στην τοποθέτηση συγκεκριμένων περιοχών στον παγκόσμιο αγροδιατροφικό χάρτη. Στην περίπτωση του τυριού, αρχίζουν να αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη του τουρισμού».

Έρευνα που διεξήχθη φέτος στην Ιταλία έδειξε ότι το 32,7% των ταξιδιωτών της χώρας συμμετείχαν τουλάχιστον σε μια δράση που σχετίζεται με το τυρί τα τελευταία τρία χρόνια, σημειώνοντας αύξηση 7,3% σε σχέση με το 2021. Ο τουρισμός του τυριού είναι ένα σχετικά καινούργιο φαινόμενο σε σχέση με τον οινοτουρισμό, αλλά όντας σε αναπτυξιακή τροχιά έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει αγροτικές κοινότητες και παραδόσεις.

Κατά τον McGuigan, ο οποίος έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο και έχει συναντηθεί με τους κορυφαίους παραγωγούς τυριού, το terroir, καθώς και η κλιματική αλλαγή έχουν σημαντική επιρροή στη γεύση και την υφή του τυριού. Παρότι η Νορμανδία και η οροσειρά Δολομίτες στην Ιταλία ήδη έχουν καθορίσει «δρόμους του τυριού», άλλες χώρες προωθούν το σήμα προέλευσης για διατήρηση και προώθηση των παραδόσεων και των πολιτισμών τους.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις αναδεικνύουν ακόμα τους διαφορετικούς τρόπους παραγωγής που ακολουθούν παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο της τυροκομίας. Στόχος των γεωγραφικών ενδείξεων είναι η διατήρηση των παραδόσεων και η ανάδειξη των διαφορετικών terroirs, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας και της «τέχνης» πολλών τυριών προέλευσης. Ενδεικτικό είναι ότι το 2024, δεκάδες ευρωπαϊκά τυριά κατέλαβαν τρία αστέρια στον κορυφαίο διαγωνισμό Great Taste Awards, με πολλά να παίρνουν ένα ή δύο αστέρια.

«Πέρα από τα γνωστά τυριά στους φετινούς νικητές ήταν και πολλά πιο άσημα προϊόντα όπως το Paški sir ΠΟΠ από την Κροατία, το Asiago ΠΟΠ από την Ιταλία και το Queso Castellano ΠΓΕ από την Ισπανία. Το γεγονός ότι τόσα διαφορετικά τυριά της ΕΕ τιμήθηκαν στα βραβεία δείχνει ότι δεν αξίζουν μόνο τα γνωστά προϊόντα την προσοχή μας, αλλά και πολλά διαφορετικά τυριά που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε», καταλήγει ο McGuigan.

Πληροφορίες από Dairyreporter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η μέση τυπική τιμή του γάλακτος στην Ευρώπη για τον Αύγουστο του 2025 καταγράφηκε στα 49,83 €/100 kg (0,4983 ευρώ/κιλό), σύμφωνα με τη σύγκριση...

REPORTS

Κοντά στα 355,87 δισ. ευρώ υπολογίζει την αξία της ευρωπαϊκής αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων ως το 2035 η ερευνητική εταιρεία IndexBox.

REPORTS

Το ελβετικό τυρί γκρουγιέρ ΠΟΠ αναδείχθηκε κορυφαίο για το 2025 στον διεθνή διαγωνισμό Mondial du Fromage που έλαβε χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Tours...

REPORTS

Αντιμέτωπη με το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη χώρα από τον Δεκέμβριο 2015 βρίσκεται η Ουγγαρία, όπως γνωστοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...