Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χαμηλότερες τιμές γαλακτοκομικών το 2026 λόγω υπερπαραγωγής βλέπει η Rabobank

Η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αντιμετωπίσει μια περίοδο χαμηλότερων τιμών των βασικών προϊόντων μετά την ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 σύμφωνα με νέα έρευνα της Rabobank.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση της για την παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων στο τέταρτο τρίμηνο 2025, η Rabobank αναφέρει ότι η αύξηση της παραγωγής γάλακτος εκτιμάται ότι έφτασε στην κορύφωση της στο τρίτο τρίμηνο, με την αύξηση στο τέταρτο τρίμηνο να μην βρίσκεται πολύ πίσω.

«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν την ισχυρότερη αύξηση από το 2017 τον Οκτώβριο, ενώ η ραγδαία αύξηση γάλακτος στις ΗΠΑ σημείωσε τον Οκτώβριο 5ο διαδοχικό μήνα ανάπτυξης με ρυθμό άνω του 3%. Η Νότια Αμερική επίσης αναμένεται να σημειώσει σημαντική ετήσια αύξηση του όγκου, ενώ οι 7 μεγαλύτεροι παραγωγοί (ΕΕ, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη) προβλέπεται να κλείσουν το 2025 με αύξηση 2,2% σε ετήσια βάση», δήλωσε η Emma Higgins, μια εκ των συγγραφέων της έκθεσης και ανώτερη αναλύτρια σε θέματα γεωργίας της RaboResearch.

Παράλληλα, η Higgins τόνισε ότι η ραγδαία αύξηση της παραγωγής γάλακτος αποδυνάμωσε τις αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2025, με απότομη πτώση των τιμών να καταγράφεται στο τέταρτο τρίμηνο. «Η υπερβολική προσφορά γάλακτος στην αγορά, σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη της σκόνης γάλακτος, συνέβαλε στην απότομη πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων», δήλωσε.

Η μεγαλύτερη πτώση κατά τη Higgins παρατηρείται στο βούτυρο, του οποίου η τιμή έχει μειωθεί κατά 9% από τις αρχές Οκτωβρίου και 24% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή του στο έτος. Με τη σειρά τους τους η σκόνη πλήρους γάλακτος και το τυρί ακολουθούν παρόμοια ρότα αμφότερα με μείωση 7%.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το 2026, στην έκθεση αναφέρεται ότι μια περίοδος χαμηλότερων τιμών εμπορευμάτων είναι πιθανή λόγω των άφθονων αποθεμάτων γάλακτος. «Η ζήτηση παραμένει αδύναμη και σε συνδυασμό με την υπερπαραγωγή, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο παρατεταμένης χαμηλής τιμολόγησης έως τα μέσα προς τα τέλη του 2026, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγή γάλακτος εισέρχεται στην αγορά. Ωστόσο, η αύξηση της προσφοράς αναμένεται να επιβραδυνθεί σε μόλις 0,12% το επόμενο έτος, και οι χαμηλότερες τιμές θα υποστηρίξουν λογικά μια σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης, με τις τιμές των βασικών προϊόντων να αναμένεται να επιστρέψουν στα ιστορικά μέσα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2026» καταλήγει η Higgins.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στο χαμηλότερο της επίπεδο την τελευταία δεκαετία και στα 0,145 ευρώ ανά κιλό έχει πέσει στα μέσα Δεκεμβρίου η τιμή αναφοράς (DCA Benchmark Price)*...

REPORTS

Το καλύτερο τυρί gouda στον κόσμο δεν παράγεται στο Χάουντα της Ολλανδίας, αλλά στο Βέλγιο, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνισμού Concours...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος μπορεί να πέσει κατά 5% στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας λόγω των περιορισμών που βάζει στους παραγωγούς η περιβαλλοντική νομοθεσία...

REPORTS

Τα 23,348 δισ. ευρώ υπολογίζεται να φτάσει η αξία της αγοράς τυροκομικών σνακ έως και το 2035, ακολουθώντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...