Σε µια νέα εγκατάσταση της Danone κοντά στο Παρίσι, οι ερευνητές ταΐζουν γιαούρτι σε σφαιρικά γυάλινα δοχεία και πλαστικούς σωλήνες σχεδιασµένους να µιµούνται το ανθρώπινο έντερο. Μόλις τα βακτήρια στο εσωτερικό δείξουν ότι µπορούν να επιβιώσουν στους πεπτικούς χυµούς, η τεχνητή νοηµοσύνη τίθεται σε λειτουργία για να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη για την υγεία.».
Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, σύµφωνα µε το οποίο, ο ιδιοκτήτης της Activia και της Actimel στοιχηµατίζει, ότι η τεχνολογία µπορεί να δώσει απαντήσεις για το ποια φιλικά βακτήρια λειτουργούν καλύτερα και γιατί, δίνοντας στα προϊόντα της επιστηµονικό πλεονέκτηµα σε µια εποχή που τα έσοδα καθυστερούν και οι καταναλωτές γίνονται επιφυλακτικοί µε τα επεξεργασµένα τρόφιµα.
«Η µακροπρόθεσµη επιχειρηµατική στρατηγική της Danone αφορά σε µεγάλο βαθµό την µεταστροφή των γαλακτοκοµικών προϊόντων», λέει ο αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος Juergen Esser. «Τα πάντα σχετικά µε την παροχή των σωστών ζυµώσεων, τα σωστά οφέλη για την υγεία και την παροχή λάµψης στον καταναλωτή είναι ζωτικής σηµασίας».
Σύµφωνα µε το Bloomberg, η γαλλική εταιρεία που µετρά 104 χρόνια ζωής, διανύει το δεύτερο έτος µιας προσπάθειας ανάκαµψης των όγκων στις πωλήσεις της, που ενορχηστρώνεται από το αφεντικό της Esser, Antoine de Saint-Affrique. «Ο µόνος τρόπος µε τον οποίο η Danone µπορεί να αναζωογονήσει τις δραστηριότητές της είναι επενδύοντας σε ένα ανώτερο προϊόν που θα υποστήριζε τις υψηλές τιµές», λέει ο Bruno Monteyne, αναλυτής της Bernstein.
Η Danone στοιχηµατίζει ότι η εµπειρία της στα γαλακτοκοµικά προϊόντα και η δική της βιβλιοθήκη βακτηρίων θα της δώσει ένα πλεονέκτηµα έναντι ανταγωνιστών της. Η εταιρεία, σύµφωνα µε το άρθρο, ξόδεψε περίπου 100 εκατ. δολάρια για τη νέα εγκατάσταση που άνοιξε τον Φεβρουάριο, συγκεντρώνοντας το ερευνητικό εργαστήριο που στεγάζει το στοµάχι ροµπότ, χώρους συνεργασίας και έναν χώρο δοκιµών καταναλωτών σε ένα προάστιο γνωστό για την πυρηνική του έρευνα.
Στη ρίζα της προσέγγισης βρίσκεται η ζύµωση, µια χηµική διαδικασία που υπάρχει εδώ και χιλιετίες
Τα πολλά υποσχόµενα βακτήρια θα µελετηθούν περαιτέρω για να διαπιστωθεί αν αλληλεπιδρούν µε τις ίνες και τις βιταµίνες στα τρόφιµα, ενώ στη ρίζα της προσέγγισης βρίσκεται η ζύµωση. Το προσοµιοτικό «τεχνητό στοµάχι» παρακολουθεί το ταξίδι που κάνουν τα προβιοτικά αφού φύγουν από το δοχείο γιαουρτιού προσδιορίζοντας ποιοι υποψήφιοι αντέχουν τα οξέα και τα ένζυµα του στοµάχου, αξιολογώντας την ικανότητά τους να εγκατασταθούν στο έντερο. «∆εν είναι σαν ένα φάρµακο που πρέπει να υποβληθεί σε πολύ αυστηρές δοκιµές», λέει η Kim Barrett, η οποία έχει µελετήσει το µικροβίωµα και είναι αναπληρωτής πρύτανης για έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνια Davis. «Αυτοί οι τύποι προϊόντων αναγνωρίζονται γενικά ως ασφαλείς», λέει επικροτώντας ωστόσο τέτοιου είδους επενδύσεις στην έρευνα εταιριών τροφίµων.
Λιγοστεύει το αγελαδινό γάλα στην ΕΕ τυριά στο στόχαστρο της βιομηχανίας
Οι περιβαλλοντικοί περιορισµοί της ΕΕ και το αυξηµένο κόστος εισροών µειώνουν την παραγωγή γάλακτος στα 27 κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ27), κάνοντας τη βιοµηχανία να αξιολογεί πιο προσεκτικά σε ποια προϊόντα θα χρησιµοποιήσει την πρώτη ύλη.
Αυτό αναφέρει η εξαµηνιαία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την αξιολόγηση της αγοράς γαλακτοκοµικών της ΕΕ, που υπογράφει η Anna Galacia, σύµφωνα µε την οποία η αύξηση της παραγωγικότητας των αγελάδων δεν µπορεί πλέον να αντισταθµίσει τη µείωση του αριθµού των εκτρεφόµενων ζώων πανευρωπαϊκά. Ως αποτέλεσµα, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ των 27 έχει συρρικνωθεί από το 2021 και προβλέπεται σε 143,9 εκατ. µετρικούς τόνους για το 2023, δηλαδή 0,55% χαµηλότερη από το 2022.
Με τη µείωση των παραδόσεων γάλακτος, οι µεταποιητές προβλέπεται να έχουν λιγότερο γάλα διαθέσιµο για εργοστασιακή χρήση, γεγονός που τους αναγκάζει να αξιολογήσουν προσεκτικά για ποια προϊόντα θα χρησιµοποιήσουν το διαθέσιµο γάλα, σηµειώνεται.
Η παραγωγή τυριού στην ΕΕ27 για το 2023 προβλέπεται να αυξηθεί σε 10,5 MMT, καθώς η κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται χρόνο µε το χρόνο. Αυτό γίνεται σε βάρος της παραγωγής βουτύρου, άπαχου ξηρού γάλακτος (NFDM) και πλήρους γάλακτος σε σκόνη (WMP).
Η τιµή των τυροκοµικών είναι πιο σταθερή σε σχέση µε τα άλλα προϊόντα και η αύξηση της κατανάλωσης υποστηρίζει την υψηλότερη παραγωγή τυριού, µε τους καταναλωτές να είναι πρόθυµοι να πληρώσουν περισσότερα για προϊόντα υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, µετά την πτώση το 2022 στις εξαγωγές τυριού, ο αριθµός των εξαγωγών του 2023 αναµένεται να µείνει στάσιµος, αναφέρει το USDA FAS.
Η παραγωγή βουτύρου στην ΕΕ, εν τω µεταξύ προβλέπεται να µειωθεί κατά 0,6% (13.000 τόνοι), µε τις εισαγωγές να παραµένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι εξαγωγές άπαχου ξηρού γάλακτος (NFDM), που ανταγωνίζονται ισχυρούς παγκόσµιους προµηθευτές, όπως ΗΠΑ και Ν. Ζηλανδία, προβλέπεται να συρρικνωθούν κατά περίπου 1,5%.