Το τσαλαφούτι είναι ένα αλειφόμενο λευκό κατσικίσιο τυρί με χαμηλά λιπαρά, που χαρακτηρίζεται από την μαλακή, κρεμώδη υφή του και την ελαφριά γλυκή γεύση του. Λόγω του υψηλά όξινου χαρακτήρα του, αφήνει μια σχετικά όξινη επίγευση στον ουρανίσκο. Αποτελεί σήμα κατατεθέν του νομού Ευρυτανίας και θεωρείται ένα εποχικό προϊόν που παράγεται σε μικρές ποσότητες, για λίγες εβδομάδες ανά έτος.
Ιστορικές αναφορές στο Τσαλαφούτι, ήδη, από τον 20ο αιώνα δείχνουν την μακρά παράδοση, ιστορία και φήμη του τυριού, με πηγές να αναφέρουν πως παρασκευάζεται στην περιοχή ήδη από τον 17ο αιώνα και ότι η ονομασία του αποτελούσε ψευδώνυμο για τους κατοίκους της περιοχής τουλάχιστον 120 χρόνια πίσω. Ακόμα και σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν των κινούμενων κτηνοτρόφων της περιοχής, που αξιοποιούν το καλοκαιρινό γάλα.
Για την παρασκευή του απαιτείται μια σύντομη περίοδος παραγωγής και ωρίμανσης 12 ημερών και διατηρείται στο ράφι για περίπου 60 μέρες από την ημέρα παραγωγής, ή αν είναι συσκευασμένο από την ημέρα του ανοίγματος.
Όσον αφορά τα διατροφικά χαρακτηριστικά του, το Τσαλαφούτι εμπεριέχει 10-17% λιπαρά, τουλάχιστον 7% πρωτεϊνη και περίπου 1,3-2% ζάχαρα.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο τυροκομείο Κουτρομάνος, το οποίο μεταξύ άλλων έχει βραβευθεί στο Λονδίνο με χρυσό βραβείο στα Mediterranean Taste Awards και αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες για την κατοχύρωση του τυριού Τσαλαφούτι ως ΠΟΠ.
Η eAmbrosia είναι ένα επίσημο μητρώο ονομασιών των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, των οίνων και των αλκοολούχων ποτών που είναι καταχωρισμένες και προστατεύονται σε ολόκληρη την ΕΕ.
Παρέχει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με όλες τις καταχωρισμένες γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένων των νομικών πράξεων προστασίας και των προδιαγραφών προϊόντος. Περιλαμβάνει επίσης σημαντικές ημερομηνίες και συνδέσμους προς τις αιτήσεις και τις δημοσιεύσεις πριν από την καταχώριση των γεωγραφικών ενδείξεων.