Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τον αυθεντικό τρόπο παραγωγής τυριού διατηρεί η οικογένεια Σιαφαρίκα

Η ιστορία του τυροκοµείου της οικογένειας Σιαφαρίκα, ξεκινά από το 1930. Αρχικά η συλλογή γάλακτος και η παραγωγή κασεριού γινόταν σε πέντε µικρές αλλά άριστα οργανωµένες για την εποχή, µονάδες, οι οποίες βρίσκονταν στα χωριά της ορεινής Πίνδου

Από το 1975 η οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής παραδοσιακών τυριών µε το brand «Σιαφαρίκας», εδρεύει στο νοµό Γρεβενών, σε µια άρτια και πλήρως εξοπλισµένη µονάδα παραγωγής και επεξεργασίας. Πρόκειται στην ουσία για 4ης γενιάς τυροκοµείο, το οποίο παράγει αυθεντικά παραδοσιακά τυροκοµικά προϊόντα από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγεται από τους νοµούς Γρεβενών και Κοζάνης. «Θέλω να διαφοροποιηθώ από τη βιοµηχανία, που δουλεύει το µεγάλο τονάζ», τονίζει ο Βασίλης Σιαφαρίκας, ο οποίος από το 2012 πήρε στα χέρια του το τιµόνι της οικογενειακής τυροκοµικής µονάδας.

Ξεφυλλίστε και διαβάστε σε υψηλή ανάλυση την έκδοση The Top 50 του Τυροκόμου

 

Σεβόµενο την ιστορία και τις αρχές του τα προϊόντα του τυροκοµείου παράγονται όπως παλιά χωρίς καµία επεξεργασία αφαίρεσης λιπαρών του γάλακτος. Αποτελεί για τους ανθρώπους της µονάδας επιθυµία και στόχο, κάθε οικογένεια που επιλέγει τα προϊόντα της να γεύεται αλλά και να αντιλαµβάνεται την ποιότητα και την τεράστια πολιτισµική κληρονοµιά που κουβαλά στους ώµους της και επιθυµεί να παραδώσει στους επόµενους.

Συνολικά το Τυροκοµείο Σιαφαρίκα συνεργάζεται σήµερα µε περίπου 55 εκτροφές, κυρίως από τα Γρεβενά, αλλά και από την Κοζάνη και την Καστοριά και κάθε χρόνο εισκοµίζει και επεξεργάζεται γύρω στους 800-900 τόνους γάλα, πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό από ζώα που ζουν και τρέφονται σε ορεινές περιοχές εντός του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου και της Βάλια Κάλντα. Το αποτέλεσµα είναι η άριστη ποιότητα του κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος, µιας ποιότητας που έχει ως τελικό αποτέλεσµα τυριά που δεν γεµίζουν απλώς το στοµάχι… αλλά αγγίζουν τις καρδιές όλων αυτών που τα επιλέγουν.

Στόχος, η µέγιστη γεύση

Η ανάδειξη της αυθεντικότητας των τυριών που παράγει, τόσο ως προς τον τρόπο παρασκευής τους, όσο και σε σχέση µε τη µέγιστη απόδοση στο τελικό προϊόν των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πρώτης ύλης που χρησιµοποιεί, είναι το «µεγάλο στοίχηµα» που θέλει να κερδίσει το Τυροκοµείο «Σιαφαρίκα», µε επικεφαλής σήµερα τον 4ης γενιάς τυροκόµο Βασίλη Σιαφαρίκα.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κτηνοτρόφος, τυροκόμος, ακτιβιστής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, ο Γιάννης Σταθώρης χαράζει τον δικό του δρόμο και στην εγχώρια τυροκομία. Το μωβ διώροφο κτίριο με την...

REPORTS

Με υπερηφάνεια, η βιομηχανία γάλακτος ΟΜΗΡΟΣ εγκαινίασε το νέο σταθμό συλλογής γάλακτος στη Συδινή Ξάνθης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα...

REPORTS

«Καράβι που βουλιάζει» φαντάζει η αγορά βρεφικού γάλακτος στην Κίνα, με τους εγχώριους, αλλά και τους διεθνείς παραγωγούς να στρέφονται προς προϊόντα που προορίζονται...

REPORTS

Χρειαζόμαστε περισσότερες μονάδες καθετοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην επίσκεψή του με τον Εντεταλμένο Δημοτικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...