Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρωταγωνίστρια της τυροκομίας της Ηπείρου με «βαρύ πυροβολικό» την φέτα η γαλακτοβιομηχανία Καράλης

Στα λιβάδια της Πρέβεζας από το Βαθύπεδο Ιωαννίνων κατέβαινε µαζί µε την οικογένειά του κάθε χειµώνα, τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, ο κτηνοτρόφος Σπύρος Καράλης, πατέρας του Κωνσταντίνου, για να ξεχειµωνιάσει. Εκεί πέραν του γάλακτος από το δικό του κοπάδι αγόραζε και από τους τριγύρω κτηνοτρόφους για να παράξει τα τυριά του. Τα καλοκαίρια ανέβαινε πάλι στα βουνά του Βαθυπέδου και του Συρράκου όπου ο καιρός ήταν καλύτερος και συνέχιζε την τυροκόµηση.

Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία της Γαλακτοβιοµηχανίας Καράλη, η οποία το 1947 φτιάχνει το πρώτο τυροκοµείο της στην Πέτρα Πρεβέζης. Χρονιά – σταθµός για την εταιρεία ήταν το 1982 όταν ο Κωνσταντίνος Καράλης ξεκίνησε τις εξαγωγές στην Αµερική, στον Καναδά και τον επόµενο χρόνο και στην Αυστραλία. Και οι τρεις αυτές χώρες απορροφούν για πάνω από τρεις δεκαετίες µεγάλο ποσοστό των πωλήσεων ενώ το 2000 ξεκίνησαν οι εξαγωγές και σε χώρες της Ευρώπης.

Ξεφυλλίστε και διαβάστε σε υψηλή ανάλυση την έκδοση The Top 50 του Τυροκόμου

 

Βαρύ πυροβολικό η Φέτα ΠΟΠ

Το «βαρύ πυροβολικό» για την επιχείρηση, πάντως, είναι η Φέτα ΠΟΠ, την οποία η Καράλης έχει επιλέξει να παρασκευάζει µε 100% πρόβειο γάλα, για να έχει κατά το δυνατό πάντα την ίδια γεύση, καθώς το γίδινο γάλα δεν είναι διαθέσιµο όλο το χρόνο. «Η Φέτα ανεβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια και αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από 30%-35% των πωλήσεών µας που γίνονται σε 18 χώρες του κόσµου», τονίζει ο επικεφαλής της επιχείρησης, Σπύρος Καράλης, και υπογραµµίζει πως το 2023 έκλεισε µε τζίρο πάνω από 50 εκατ.

Συνεργασία µε 2.200 κτηνοτρόφους

 

Σήµερα το εργοστάσιο, που βρίσκεται στη Φιλοθέη Άρτας και καλύπτει έκταση 15 στρµ., είναι εξοπλισµένο µε τα πιο σύγχρονα µηχανήµατα παγκοσµίως προσαρµοσµένα στην παραγωγή παραδοσιακών τυριών πάντα µε σεβασµό στην παράδοση. Η τυροκοµική επιχείρηση συνεργάζεται µε περίπου 2.200 παραγωγούς στις περιοχές από το Μεσολόγγι µέχρι τα Ιωάννινα, που διαµορφώνουν τη ζώνη γάλακτός της και εισκοµίζει κάθε χρόνο γύρω στους 30.000 τόνους γάλα, κατά κόρον πρόβειο και πολύ λίγο γίδινο.

Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ

Παράλληλα αυτό τον καιρό ολοκληρώνει επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισµό των γραµµών παραγωγής και επέκταση των κτηριακών υποδοµών στο υφιστάµενο βιοµηχανικό συγκρότηµα Άρτας. Σηµειώνεται ότι η Καράλης ΑΕ εφαρµόζει τα συστήµατα διασφάλισης ποιότητας: ISO22000, BRC και IFS ενώ έχει πιστοποιηθεί και µε το πιστοποιητικό Halal για τις Αραβικές χώρες.

Ταξιδεύει σε όλο τον κόσµο το ΠΓΕ Κασκαβάλι Πίνδου

Πλούσια βουτυράτη γεύση που ξεχωρίζει και τη δική του λαµπρή σελίδα στην παραδοσιακή τυροκοµία της Ηπείρου διαθέτει το Κασκαβάλ (Κασκαβάλι) Πίνδου, ένα τυρί που αναγεννήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία µε τον ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ και επιλεγµένες εταιρείες της περιοχής. Πρωτεργάτης η Βιοµηχανία Γάλακτος Ηπείρου Καράλης, η οποία διαθέτει το δικό της Κασκαβάλ στην αγορά πανελλαδικά από την αλυσίδα super market Σκλαβενίτης. Αξίζει να σηµειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης τροφίµων και ποτών FoodExpo 2024, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση το τυρί των Βλάχων, όπου και ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισής του ως ΠΓΕ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το τελικό «νεύµα» από τις Βρυξέλλες αναµένει το «Κασκαβάλ Πίνδου», για να «ανοίξει τα φτερά του» προς τις διεθνείς αγορές, ως ένα Προϊόν Γεωγραφικής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...