Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στους 160,8 εκατ. τόνους η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ, διοχετεύτηκε κυρίως για βούτυρο και τυριά

Οι εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 160,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2023, με το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας να διοχετεύεται για την παραγωγή βουτύρου και τυριού.

Η εν λόγω παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 0,8 εκατομμυρίων τόνους σε σύγκριση με το 2022 και κατά 15,8 εκατομμυρίων τόνους σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου η Eurostat.

Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος που παρήχθη το 2023 παραδόθηκε σε γαλακτοκομεία (149,3 εκατομμύρια τόνοι) και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας σειράς νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το 2023, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 22,0 εκατομμύρια τόνους πόσιμου γάλακτος και 7,8 εκατομμύρια τόνους οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως το γιαούρτι).

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τυριού και βουτύρου. Συγκεκριμένα, 58,2 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος και 17,4 εκατομμύρια τόνοι αποβουτυρωμένου γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 10,6 εκατομμυρίων τόνων τυριού. Άλλοι 45,4 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 2,3 εκατομμυρίων τόνων βουτύρου.

Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 19% της συνολικής παραγωγής. Ήταν επίσης ο κορυφαίος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (27%), βουτύρου (20%) και τυριού (22%).

Η Ισπανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην παραγωγή γάλακτος κατανάλωσης, με 15% του συνόλου της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (13%). Η Ολλανδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (17%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (10%).

Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου και τυριού (18% του συνόλου της ΕΕ για κάθε προϊόν). Η Ιρλανδία κατέλαβε την τρίτη θέση στην παραγωγή βουτύρου (13%), ενώ η Ιταλία ήταν τρίτη στην παραγωγή τυριού (13%).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ξεκίνησαν οι πληρωμές αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους για τα αιγοπρόβατα που θανατώθηκαν εξαιτίας της πανώλης και της ευλογιάς, όπως ενημέρωσε επίσημα το υπουργείο Αγροτικής...

REPORTS

Την ένταξη του «Τσαλαφούτι» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) ενέκρινε την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο προστίθεται στον κατάλογο...

REPORTS

Ελάχιστα αμνοερίφια έχουν πουλήσει από το καλοκαίρι οι κτηνοτρόφοι στον Δήμο Τυρνάβου, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με σοβαρή οικονομική καταστροφή και χρειάζονται μια...

REPORTS

Ενάντια στην είσοδο της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης σε πρόγραμμα εμβολιασμού για την ευλογιά των αιγοπροβάτων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, διότι υποστηρίζει...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...