Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Λαμπερά 59α γενέθλια με γλυκιά γραβιέρα από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα

Με την ονομασία «1965» κυκλοφορεί η νέα γλυκιά Γραβιέρα του Τυροκομείου Αρβανίτη, σηματοδοτώντας την ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η μονάδα τη λειτουργία της.

του Γιώργου Λαμπίρη 

Γραβιέρα που ωριμάζει για έξι μήνες και φέρει την ονομασία «1965», καθότι ενέχει επετειακό χαρακτήρα, σηματοδοτώντας την ημερομηνία κατά την οποία το Τυροκομείο Αρβανίτης ξεκίνησε την παραγωγική του δραστηριότητα, κυκλοφόρησε η εταιρεία στην αγορά. Όπως λέει ο Μιχάλης Αρβανίτης, επικεφαλής του φερώνυμου τυροκομείου που εδρεύει στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης: «Η ωρίμανση πραγματοποιείται με σκοπό να παράγουμε και να παρουσιάσουμε μία γλυκιά Γραβιέρα στην αγορά», η οποία παράγεται από φρέσκο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα. Ο κωδικός «1965» παρασκευάζεται με την κλασική συνταγή της Γραβιέρας από τα πρώτα βήματα του Μανώλη Αρβανίτη στην τυροκόμηση το 1965 και διατίθεται και σε ειδικές γεύσεις: σκόρδο και βότανα, 4 πιπέρια, τσίλι, λεμόνι.

Επέκταση της τυροκομικής μονάδας

Η επιχείρηση προχωράει αυτή την περίοδο σε νέες επενδυτικές κινήσεις, έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει τις υποδομές νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού, δαπανώντας 800 χιλιάδες ευρώ. Φέτος πρόκειται να προβεί στην επέκταση του τυροκομείου της, προσθέτοντας νέο συσκευαστήριο και γραμμές παραγωγής. «Η συγκεκριμένη επένδυση θα υλοποιηθεί από ίδια κεφάλαια και θα ανέλθει σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τη δυναμικότητά μας, διότι λόγω της εξαγωγικής μας δραστηριότητας έχουμε ανάγκη να διαθέσουμε μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά. Αυτήν τη στιγμή οι εξαγωγές μας ανέρχονται σε ποσοστό 35%. Φέτος ξεκινάμε εξαγωγές στην Κόστα Ρίκα, μία αγορά στην οποία χρειάστηκε να περάσουν περίπου τέσσερα χρόνια έως ότου λάβαμε τις απαιτούμενες άδειες για να διαθέσουμε τα προϊόντα μας στη χώρα αυτή».

Το Τυροκομείο Αρβανίτη εξάγει τα προϊόντα του στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία. Πραγματοποιεί πωλήσεις και στην Αμερική σε περιορισμένο βαθμό προς το παρόν, ενώ επιδιώκει να μεγαλώσει περαιτέρω το εκτόπισμά του. Στην Αμερική εξάγει κυρίως Φέτα, που αποτελεί τον κωδικό με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ και το Μανούρι τα τελευταία χρόνια κινείται ανοδικά. Επισημαίνεται ότι ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης το 2023 ανήλθε σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ από 12,85 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό για το 2022.

Συνεργασία με 350 παραγωγούς

Η μονάδα της Θεσσαλονίκης εισκομίζει το γάλα που μεταποιεί από τους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς, Πιερίας και Ημαθίας. Συνεργάζεται με 350 παραγωγούς ενώ οι ετήσιες ποσότητες ανέρχονται σε περίπου 15.000 τόνους, εκ των οποίων οι 12.000 τόνοι είναι αιγοπρόβειο και οι υπόλοιπες ποσότητες αγελαδινό γάλα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Συρρίκνωση σημειώθηκε στο ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, με τους χοίρους, τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα να είναι λιγότερα το...

REPORTS

Η συνολική παγκόσμια παραγωγή ζωοτροφών παρέμεινε σταθερή το 2023 σε 1,29 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους (BMT), παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 2,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (MMT)...

REPORTS

Με πρώτη ύλη αιγοπρόβειο γάλα από παραγωγούς της περιοχής σε ακτίνα που δεν υπερβαίνει τα 15 χιλιόμετρα από την έδρα του Τυροκομείου στις ορεινές...

REPORTS

Στην ενεργοποίηση των σχεδίων βόσκησης υποχρεώνεται η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2024, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους 450...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...