Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μεγεθύνεται το πρόβλημα με τις αφλατοξίνες στο ζωικό κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο

Σε ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα εξελίσσονται οι μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και περνούν συνήθως μέσω των ζωοτροφών στα (γαλακτο)παραγωγικά ζώα και εν τέλη στο τραπέζι του καταναλωτή.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ολλανδικής DSM – Fimenich, συγκριτικά με το 2023, η ερευνητική διαδικασία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των 6 κύριων μυκοτοξινών (αφλατοξίνη, ζεαραλενόνη, εβιτοξίνη, φουμονισίνες, Τ-2 μυκοτοξίνης και της ωχρατοξίνης Α) αυξήθηκαν σε επιπολασμό (συχνότητα σε σταθερό αριθμό δείγματος) και σε θετικά ppb (αριθμός σημαντικής συγκέντρωσης). Τα ευρήματα της έρευνας αφορούσαν σχεδόν 28.400 δείγματα από 95 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Γραφήματα και περισσότερα στοιχεία για τις διαφορές μεταξύ 2023 και 2024 μπορείτε να βρείτε εδώ

Οι μυκοτοξίνες ορίζονται ως δευτερογενείς μεταβολίτες μυκήτων, οι οποίοι κατά την κατάποση, εισπνοή ή απορρόφησή τους μέσω του δέρματος, προκαλούν μειωμένη απόδοση, ασθένεια ή θάνατο σε ανθρώπους ή ζώα. Πρώτες, τόσο λόγω της συχνότητας εμφάνισής τους, όσο και λόγω της σοβαρότητας των επιπλοκών που προκαλούν, αναφέρονται οι Αφλατοξίνες. Οι αφλατοξίνες παράγονται από τα είδη Aspergillus flavus και A. parasiticus που προσβάλουν προϊόντα, όπως καλαμπόκι, βαμβακόσπορος, αραχίδα, αμύγδαλα, καρύδια, κελυφωτά φιστίκια κ.ά…

Ανά γεωγραφική ζώνη, ο κίνδυνος προσβολής αυξήθηκε σε Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, σε σύγκριση με το 2023.Τα επίπεδα κινδύνου παρέμειναν «ακραία» σε Βόρεια και Κεντρική Αμερική, Νότια Ασία, Κίνα και Ταϊβάν.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ανώτερες των προσδοκιών ήταν οι πωλήσεις της Danone για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι οποίες ανήλθαν στα 6,84 δισ. ευρώ, χάρη στην ισχυρή...

REPORTS

Ανοδικά κινήθηκε η παραγωγή όλων των κατηγοριών γαλακτοκομικών προϊόντων της Ρωσίας για το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας.

REPORTS

«Βιοτρομοκρατία» βλέπουν πίσω από την έξαρση αφθώδους πυρετού εντός των συνόρων τους Ουγγαρία και Σλοβακία, δίχως όμως να βασίζουν σε επιστημονικά δεδομένα τη θεωρία...

REPORTS

Σε ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο του Parmigiano Reggiano, το “Caseifici Aperti”, μετέφερε για δύο μέρες το κοινό, 12 και 13 Απριλίου, με τις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...