Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προοπτικές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας παρουσιάζονται στην Αιτωλοακαρνανία

Ο τομέας της κτηνοτροφίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Νομού και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου εισοδήματος. Ωστόσο η αδυναμία προσαρμογής του γεωργικού πληθυσμού στις σημερινές μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών προϊόντων και η μη απεγκλώβιση του από την επιδοτούμενη γεωργία, οδηγεί στη δημιουργία μιας μη ανταγωνιστικής παραγωγικής δομής η οποία μέχρι και σήμερα, για τη συντήρησή της, απαιτεί αυξημένα επίπεδα στήριξής της από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους.

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει πλούτο σε υδάτινους πόρους, γεωργικά προϊόντα και ορυκτό πλούτο, γεγονός που καθιστά εφικτή την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης και του εμπορίου κτηνοτροφικών προϊόντων. Ωστόσο, η απόδοση της μεταποίησης σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την δυναμική που έχει ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος εμφανίζει συρρίκνωση ακόμα και αυτής της υπάρχουσας κατάστασης με την υπολειτουργία μεγάλου αριθμού βιοτεχνικών μονάδων ή και τη διακοπή της λειτουργίας τους. Τα δεδομένα του Νομού σύμφωνα με τα προγραμματιζόμενα και ολοκληρωμένα έργα οδικής μεταφοράς, βλέπε ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου και υποθαλάσσια σύνδεση Ακτίου – Πρέβεζας, αν και προσφέρουν σημαντική στήριξη και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, δεν έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν αυτή την τάση.

Ανάλυση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Η Αιτωλοακαρνανία καλύπτεται κατά 45% από βοσκότοπους, ένας σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να ενισχύσει τον κλάδο. Όμως, η κτηνοτροφία δεν ακολουθεί βιομηχανικά πρότυπα και παρουσιάζεται κατακερματισμένη, με τον μεγαλύτερο αριθμό των κτηνοτρόφων να διαθέτουν μικρές οικογενειακές μονάδες.

Αναφορικά με τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τα είδη που εκτρέφονται είναι κυρίως βοοειδή και αιγοπρόβατα, ενώ και η χοιροτροφία αποτελεί έναν δραστήριο κλάδο στην εν λόγω περιφέρεια. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός των πέντε βασικών ειδών οικόσιτων ζώων, που προκύπτουν από όλες τις εκμεταλλεύσεις του νομού για το 2020 παρουσιάζει μείωση σε σχέση με το 2009. Πιο συγκεκριμένα η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάζεται στην περίπτωση των χοίρων (69,9%), των πουλερικών (61,4%) και των αιγών (52,8%). Μικρότερες μειώσεις παρουσιάζονται στην περίπτωση των βοοειδών (25,4%) και στην περίπτωση των προβάτων (37,3%).

Παραγωγή τυροκομικών προϊόντων

Η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων στο νομό αφορά ως επί το πλείστο διάσπαρτες μικρές και μεσαίες ιδιωτικές τυροκομικές μονάδες, τα οποία παράγουν  και τυροκομικά προϊόντα τυποποίησης και ονομασίας προέλευσης, όπως η κεφαλογραβιέρα, η φέτα και το Τσαλαφούτι. Σημαντικό μέρος της ντόπιας παραγωγής γάλακτος απορροφούν οι βιομηχανίες γάλακτος “ΦΑΓΕ” και “ΔΩΔΩΝΗ“. Μάλιστα, η “ΦΑΓΕ” κατασκεύασε στην περιοχή του δήμου Νεάπολης εργοστάσιο τυροκομικών προϊόντων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με έγγραφό της προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ΕΘΕΑΣ ζητά τροποποίηση των μέτρων μετακίνησης ζώων λόγω επιζωοτίας ευλογιάς των προβάτων.

REPORTS

Τα τρόφιμα (+7%) αποτελούν σταθερό πυλώνα των ελληνικών εξαγωγών, με παραδοσιακά προϊόντα όπως φέτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις (με τα...

REPORTS

Καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εκφράζουν την κοινή τους άποψη για το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης που οδηγεί σε αύξηση των νοσημάτων στα...

REPORTS

Η σωστή διαχείριση κατά την περιγεννητική περίοδο είναι ανεκτίμητης αξίας, όχι μόνο επειδή εξασφαλίζει την υγεία και ευημερία των αρνιών, αλλά και λόγω του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...