Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χάνουν το επιχείρημα της βιωσιμότητας τα φυτικά ροφήματα, καλύτερη λύση το γάλα

Η βιωσιμότητα του κλάδου γαλακτοκομικών συγκριτικά με τα ροφήματα φυτικής προέλευσης (PBB) αποτελεί καυτό ζήτημα στους επιστημονικούς κύκλους. Η έκδοση Απριλίου της σειράς Perspective Paper Series της Global Dairy Platform διερευνά το θέμα κάνοντας χρήση των ευρημάτων πρόσφατης μελέτης.

Εν ολίγοις, όταν λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες όπως η διατροφική αξία, η κοινωνικοοικονομία και το περιβάλλον, το συσκευασμένο ημιαποβουτυρωμένο γάλα είναι μακράν πιο βιώσιμη επιλογή από τα ροφήματα φυτικής προέλευσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ενώ το αποτύπωμα άνθρακα των PBB μπορεί να φαίνεται χαμηλότερο από το ημιαποβουτυρωμένο γάλα όταν ορίζεται ανά μονάδα μάζας, ένα μερίδα ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος είναι καλύτερη επιλογή από τα PBBs από μια συνολική ένα προϊόν με το χαμηλότερο «κοινωνικό κόστος» όταν το περιβαλλοντικό κόστος, η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και η τιμή λιανικής πώλησης είναι ταυτόχρονα σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ιδίως όταν συγκρίνεται με μη εμπλουτισμένα PBBs.

Το άρθρο επισημαίνει επίσης τις επιπλοκές της σύστασης τροφίμων με βάση μεμονωμένες μετρήσεις και προβάλλει μια πειστική επιχειρηματολογία για το γιατί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες από μόνοι τους δεν πρέπει να καθορίζουν τη βιωσιμότητα ενός προϊόντος.

Η επιστημονική κοινότητα εργάζεται για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων μετρικών που μπορούν να αξιολογήσουν τους διάφορους τομείς των βιώσιμων τροφίμων, αναφέρει το GDP.

Η πλήρη ανάλυση της GDP είναι διαθέσιμη εδώ

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Παρίσι είναι μεν γεμάτο μουσεία, αλλά μέχρι τώρα η γαλλική πρωτεύουσα δεν διέθετε μουσείο αφιερωμένο σε ένα από τα πιο βασικά πολιτισμικά αγαθά...

REPORTS

Οι Αμερικανοί απολαμβάνουν τυροκομικά 365 μέρες το χρόνο, αν και έχουν μια σχετική Εθνική Μέρα, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιουνίου.

REPORTS

Τιμές που δε δύναται να αντανακλούν την πραγματική αξία της Φέτας στα ράφια λιανικής του εξωτερικού έρχονται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο του δημόσιου...

REPORTS

Η κατανάλωση τυριού και κόκκινου κρασιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...