Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Φίνες γεύσεις και αρώματα για τα τυριά του τυροκομείου Ζωσεφίνος από τη Σύρο

Μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013 µε έδρα το Μάννα της Σύρου είναι το Τυροκοµείο Ζωζεφίνος. Ιδρυτής του ο Στέφανος Βακόνδιος, ο µεγαλύτερος αγροκτηνοτρόφος του νησιού, ο οποίος µε το δικό του γάλα µαζί και µε άλλων Συριανών παραγωγών τροφοδοτεί την τυροκοµική µονάδα και παράγει τυροκοµικά αλλά και γαλακτοκοµικά προϊόντα.

Ανθότυρο, Γροθοτυράκια, Ξινοτύρια σκέτα ή µε µυρωδικά, Γραβιέρες µε µυρωδικά όπως µπούκοβο, θυµάρι, σκόρδο, λιαστή ντοµάτα και φραγκόσυκο, Κατσικίσια Γραβιέρα και το Τρίπτυχο από τρία είδη γάλακτος περιλαµβάνονται στην γκάµα του τυροκοµείου, ενώ το τελευταίο απόκτηµα ακούει στο όνοµα «Ρεµπέτικο» και αποτελεί κρασοτύρι που ωριµάζει σε οινολάσπη.

Κορωνίδα το Σαν Μιχάλη ΠΟΠ

Φυσικά δηµοφιλέστερο όλων στην γκάµα του Τυροκοµείου Ζωζεφίνος είναι το τυρί Σαν Μιχάλη ΠΟΠ, γνωστό σε όλο τον κόσµο για την πολύ ιδιαίτερη και «δυνατή» του γεύση. Πρόκειται για ένα τυρί τετράµηνης ωρίµανσης που απευθύνεται σε απαιτητικούς γευσιγνώστες. Ένα «διαµάντι», σύµφωνα µε τους άνθρωπους του τυροκοµείου, µε µίνιµουµ λιπαρά 36% επί ξηρού, συναρπαστικά πικάντικη γεύση, πολυπλοκότητα, κοκκώδη υφή και δυνατή ξηροκαρπάτη επίγευση. Όπως µάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι Γάλλοι θα το κατέτασσαν στην κατηγορία «fermier», δηλαδή το τυρί που παράγεται από το ζωικό κεφάλαιο του τυροκόµου.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στα λίγα χρόνια λειτουργίας το Τυροκοµείο Ζωζεφίνος έχει αποσπάσει πολλαπλά βραβεία γευσιγνωσίας και συγκεκριµένα στα Olymp Awards το 2018 και 2019 και τα ΜΤΑ το 2020 και 2021.

Το εκλεκτό τυρί Σαν Μιχάλη ΠΟΠ

Το 1994 κατοχυρώθηκε το τυρί Σαν Μιχάλη ως Προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ενώ το όνομά τους το πήρε από ένα χωριό στο βόρειο μέρος του νησιού της Σύρου όπου και υπάρχει ωμώνυμο εκκλησάκι. Βασική προϋπόθεση για την παρασκευή του είναι η αποκλειστική χρήση σαγελαδινού γάλακτος από το νησί της Σύρου και η ωρίμανση του τυριού για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Σημειώνεται ότι το Σαν Μιχάλη ΠΟΠ είναι το μοναδικό ελληνικό ΠΟΠ τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά με αγελαδινό γάλα.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...