Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όγκος απομιμήσεων και συμφωνίες Mercosur απειλούν τα ΠΟΠ τυριά της ΕΕ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ιταλία για το μέλλον της οικονομικής βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών ΠΟΠ προϊόντων που βάλλονται από τις απομιμήσεις και από τις επικείμενες εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε με χώρες της Mercosur, στις οποίες τα αντίγραφα ξεπερνούν τον όγκο παραγωγής των πρωτότυπων.

Η αξία των απομιμήσεων αγροδιατροφικών προϊόντων Made in Italy στον κόσμο αυξάνεται σε πάνω από 120 δισ. ευρώ θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα και το μέλλον της οικονομικής βιωσιμότητας των ΠΟΠ λέει ο ιταλικός αγροτοσυνεταιριστικός βραχίονας Coldiretti. Με άλλα λόγια στον κόσμο υπάρχουν – λέει η Coldiretti – έως και έξι απομιμήσεις για κάθε προϊόν με την αρχική ονομασία «Made in Italy», ενώ οι κύριοι παραχαράκτες των ιταλικών σπεσιαλιτέ είναι οι πλούσιες χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία μέχρι την Αυστραλία και τη Γερμανία.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

Στην κορυφή της κατάταξης των πιο πλαστών προϊόντων σύμφωνα με την Coldiretti βρίσκονται τα τυριά που ξεκινούν από την Parmigiano Reggiano και το Grana Padano με παραγωγή αντιγράφων που ξεπερνά τα πρωτότυπα, από το βραζιλιάνικο Parmesao στο αργεντίνικο Reggianito μέχρι την παρμεζάνα διασκορπισμένη σε όλες τις ηπείρους. Υπάρχουν όμως και απομιμήσεις του Provolone Gorgonzola, του Pecorino Romano, του Asiago ή του Fontina. Η παραγωγή απομιμήσεων ιταλικών τυριών – υπογραμμίζει η Coldiretti – το 2022 έφτασε στην ποσότητα ρεκόρ των 2,7 δισεκατομμυρίων κιλών στις ΗΠΑ, με εκθετική ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια, τόσο που έχει ξεπεράσει ακόμη και την παραγωγή αμερικανικών τυριών (2,5 εκατομμύρια κιλά).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η βιωσιμότητα του κλάδου γαλακτοκομικών συγκριτικά με τα ροφήματα φυτικής προέλευσης (PBB) αποτελεί καυτό ζήτημα στους επιστημονικούς κύκλους. Η έκδοση Απριλίου της σειράς Perspective...

REPORTS

Η αγορά τυριού προβλέπεται να σημειώσει αισθητή άνοδο, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,5% κατά την περίοδο 2023-2032, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη και οι...

REPORTS

Αυστηρή προθεσμία έως και την 13η Ιουνίου έχουν όσες τυροκομικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα κορυφαία βραβεία του κλάδου διεθνώς.

REPORTS

Στην τροποποίηση της υπ’ αρ. 1710/51865/2018 υπουργικής απόφασης «Λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 5 και 7 του ν.4492/2017 (ΦΕΚ Α’156) περί της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...