Οι κατασκευαστές vegan τυριών κατηγορούνται ότι απορρίπτουν τις προειδοποιήσεις για την διατροφική αξία των προϊόντων τους, με τους ακτιβιστές να καλούν τώρα την αγγλική κυβέρνηση να δράσει. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ΜΚΟ, το φυτικό τυρί είναι σχεδόν 10% πιο αλμυρό από το κανονικό τσένταρ και εξίσου πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, παρά τους ισχυρισμούς υγείας που κάνουν στις συσκευασίες οι εταιρείες προειδοποίησε η Action on Salt.
Η οργάνωση διαπίστωσε ότι τα τυριά φυτικής προέλευσης υψηλότερα επίπεδα αλατιού, περιέχοντας κατά μέσο όρο 1,91 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.
Η ΜΚΟ διαπιστώνει πως οι «παραγωγοί» τέτοιων τυριών αποτυγχάνουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ανάγκη μείωσης εισροών αλατιού στο ανθρώπινο, προβαίνοντας σε ελάχιστες αλλαγές στις συνταγές την τελευταία δεκαετία.
Η φιλανθρωπική οργάνωση κάλεσε την αγγλική κυβέρνηση να σκληρύνει τους κανονισμούς στη βιομηχανία και να θέσει αυστηρότερους, υποχρεωτικούς στόχους μείωσης του αλατιού μετά το 2024.
Ο Graham MacGregor, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και πρόεδρος της Action on Salt, δήλωσε σχετικά: «Η μείωση του αλατιού είναι το πιο οικονομικά αποδοτικό μέτρο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις, καθώς και των αναπηριών που αλλάζουν τη ζωή τους και συνδέονται με αυτά – όλα αυτά είναι απολύτως αποφεύξιμα».
Το θέμα με τα προιόντα αυτά εντοπίζεται στο γεγονός πως για να τραβήξουν καταναλωτικό κοινό, κάνουν ισχυρισμούς που δεν στέκουν. Για παράδειγμα πολλές εναλλακτικές λύσεις vegan τυριού περιέχουν λάδι καρύδας, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Παρόλο που πρόκειται για κορεσμένο λίπος φυτικής προέλευσης, έχει τις ίδιες επιπτώσεις στον κίνδυνο καρδιακής νόσου με τα λίπη ζωικής προέλευσης.