Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Kαταρρίπτεται σταδιακά ο μύθος της υγιεινής vegan εναλλακτικής στα τυροκομικά

Ακόμα και μια μικρή μερίδα 30 γρ. τυποποιημένου Vegan τσένταρ περιέχει περισσότερο αλάτι από ένα πακέτο πατατάκια, σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα της MKO «Action On Salt» σε περισσότερα από 600 εναλλακτικά τυροκομικά στην Αγγλία.

Οι κατασκευαστές vegan τυριών κατηγορούνται ότι απορρίπτουν τις προειδοποιήσεις για την διατροφική αξία των προϊόντων τους, με τους ακτιβιστές να καλούν τώρα την αγγλική κυβέρνηση να δράσει. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ΜΚΟ, το φυτικό τυρί είναι σχεδόν 10% πιο αλμυρό από το κανονικό τσένταρ και εξίσου πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, παρά τους ισχυρισμούς υγείας που κάνουν στις συσκευασίες οι εταιρείες προειδοποίησε η Action on Salt.

Η οργάνωση διαπίστωσε ότι τα τυριά φυτικής προέλευσης υψηλότερα επίπεδα αλατιού, περιέχοντας κατά μέσο όρο 1,91 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

Η ΜΚΟ διαπιστώνει πως οι «παραγωγοί» τέτοιων τυριών αποτυγχάνουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ανάγκη μείωσης εισροών αλατιού στο ανθρώπινο, προβαίνοντας σε ελάχιστες αλλαγές στις συνταγές την τελευταία δεκαετία.

Η φιλανθρωπική οργάνωση κάλεσε την αγγλική κυβέρνηση να σκληρύνει τους κανονισμούς στη βιομηχανία και να θέσει αυστηρότερους, υποχρεωτικούς στόχους μείωσης του αλατιού μετά το 2024.

Ο Graham MacGregor, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και πρόεδρος της Action on Salt, δήλωσε σχετικά: «Η μείωση του αλατιού είναι το πιο οικονομικά αποδοτικό μέτρο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις, καθώς και των αναπηριών που αλλάζουν τη ζωή τους και συνδέονται με αυτά – όλα αυτά είναι απολύτως αποφεύξιμα».

Το θέμα με τα προιόντα αυτά εντοπίζεται στο γεγονός πως για να τραβήξουν καταναλωτικό κοινό, κάνουν ισχυρισμούς που δεν στέκουν. Για παράδειγμα πολλές εναλλακτικές λύσεις vegan τυριού περιέχουν λάδι καρύδας, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Παρόλο που πρόκειται για κορεσμένο λίπος φυτικής προέλευσης, έχει τις ίδιες επιπτώσεις στον κίνδυνο καρδιακής νόσου με τα λίπη ζωικής προέλευσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αγορά τυριού προβλέπεται να σημειώσει αισθητή άνοδο, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,5% κατά την περίοδο 2023-2032, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη και οι...

REPORTS

Αυστηρή προθεσμία έως και την 13η Ιουνίου έχουν όσες τυροκομικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα κορυφαία βραβεία του κλάδου διεθνώς.

REPORTS

Στην τροποποίηση της υπ’ αρ. 1710/51865/2018 υπουργικής απόφασης «Λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 5 και 7 του ν.4492/2017 (ΦΕΚ Α’156) περί της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης...

REPORTS

Tην 1η Μαΐου 2024 τίθεται οριστικά σε εφαρμογή η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νέας Ζηλανδίας.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...